Скотарство у традиційній звичаєво-обрядовій культурі українців (середина ХІХ – початок ХХІ ст.) - Войтович, Н. М.; Пожоджук, Д. Д. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Гжицького, 2023)
У пропонованому дослідженні розглядаються звичаєво-обрядові риси традиційного скотарства українців другої половини ХІХ – початку ХХІ ст. Зокрема, йдеться про сезонну та оказійну скотарську звичаєвість. Описано ключові звичаї та обряди, пов’язані з худобою: процес першого вигону свійських тварин на підніжний корм, пастівницьку звичаєвість, ритуальну годівлю худоби, превентивні магічні методи збільшення її молочності, способи захисту молока та корів від відьомського впливу, традиційні магічні практики під час купівлі-продажу свійських тварин, уявлення про їх зв’язок із покійним господарем та персонажами демонології тощо. З’ясовано, що скотарська звичаєвість у межах українського етнічного ареалу назагал була об’єднана спільними ознаками, щоправда, зі специфічними локальними особливостями пастівницької культури українських горян.
Євроінтеграційні перспективи розвитку аграрної економіки України : колективна монографія
Keywords: скотарство; звичаї та обряди; етнологія