Формування високопродуктивних стад молочної худоби за дії різних чинників : моногр. - Федорович, Є, І. і ін.; Боднар, П. В. (Державне видавництво «Аграрна наука» НААН, 2024)
У монографії висвітлено результати досліджень господарськи корисних ознак тварин у високопродуктивних стадах чорно-рябої худоби. з’ясовано закономірності формування ознак молочної продуктивності корів за дії різних середовищних і ге нетичних чинників та прояву фенотипічних ознак. досліджено співвідносну мінли- вість окремих господарськи корисних ознак у корів та їх потомків різних генерацій і з’ясовано ступінь впливу різних чинників на формування молочної продуктивнос ті тварин. проведено оцінювання родин за продуктивністю і племінною цінністю, визначено генетичний потенціал корів, ступінь його реалізації та величину щоріч ного генетичного прогресу у стадах за надоєм, а також внесок чотирьох категорій предків в ефект селекції за надоєм. визначено економічну ефективність розведення тварин залежно від окремих чинників.
Keywords: формування стада, молочна худоба, дія чинників, генетичні чинники, чорно-ряба худоба