Використання макро- і мікроелементів у розріджувачах еякулятів з метою покращення фізіологічної якості сперми : кваліф. роб. ... бакалавра з біотехнології та біоінженерії - Пилипчук, Г. М. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, 2023)
Для покращення якості сперми бугаїв використовують різноманітні середовища розрідження. Оскільки мікроелементи беруть участь у регулюванні обмінних процесів у спермі, то їх внесення в розріджувач є обов’язковим. Сьогодні активно досліджують цитрати мікроелементів, які є набагато ефективнішими, ніж їхні аналоги у вигляді солей. У цьому напрямку вчені вже досягли певних успіхів [14–17, 34, 36]. Для досліду використано цитрати Zn (3,0; 0,6; 0,006), Cu (0,4; 0,04; 0,004) і Mn (1,0; 0,1; 0,01). Такі концентрації мікроелементів неоднозначно впливають на дихальну активність та споживання оксигену сперматозоїдами. Активність СДГ змінюється неоднозначно в залежності від вмісту доданих цитратів мікроелементів. Цитрат купруму у високих дозах проявляє цитотоксичний вплив на метаболізм статевих клітин. Щоб нормалізувати окисні процеси та забезпечити тривале виживання сперматозоїдів у середовище розрідження краще додавати в 10–20 разів нижчі дози Cu-, Zn- і Mn-цитратів, порівняно до їх аналогів у вигляді неорганічних солей. Оптимальними концентраціями, за яких спостерігається покращення якості сперми бугаїв є такі: 0,004 мг/ л Cu-, 0,06 мг/ л Zn- і 0,01 мг/ л Mn-цитратів.
Keywords: сперма бугаїв; еякулят