Нормативно-правове регулювання трудових відносин мобілізованих працівників в умовах воєнного стану - Тушницька, В. М. (ЛНУВМ та БТ імені С. З. Ґжицького, 2022)
15.03.2022 року Верховною Радою України прийнято Закон України “Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану” [3], згідно з яким «Прикінцеві положення» Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП) доповнено пунктом 2 такого змісту: «2. Під час дії воєнного стану, введеного відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану», діють обмеження та особливості організації трудових відносин, встановлені Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану». Тобто, у період дії воєнного стану не застосовуються норми законодавства про працю у частині відносин, врегульованих цим Законом. Водночас, інші норми законодавства про працю, які не суперечать положенням цього Закону також можуть або повинні застосовуватися у відносинах між працівником та роботодавцем.
Keywords: трудові відносини; мобілізовані працівникі; воєнний стан