Жебрацтво як девіація: історичний та соціальний аспекти - Войтович, Н. М.; Бричка, Б. Б.; Гримак, О. Я. (My University, 2021)
У статті проаналізовано ґенезу та зміни у ставленні до жебрацтва від первісних часів до сучасності; детально охарактеризовано типологію жебраків, тобто поділ їх на три групи; описано причини жебракування у сучасній Україні. Методологія дослідження – системний підхід до вивчення жебрацтва з використанням загальнонаукових методів, передусім опитування, систематизації, типологізації та узагальнення. Наукова новизна розвідки – це аналіз явища жебрацтва з поєднанням як уже опублікованого історичного матеріалу, так і нових емпіричних даних, зібраних на основі розроблених авторами анкет для жебраків та інших категорій населення.
Keywords: історія України; жебрацтво; соціальна девіація; милостиня