Морфо-функціональна характеристика ремаківського нерву курей: ст. - Тибінка, А. М. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, 2025)
Представлено узагальнений матеріал про один з компонентів нервової регуляції апарату травлення курей – кишковий (рема ківський) нерв. Наголошено на важливості даної структури, оскільки вона є властивою лише для організму птахів. Охарактеризо вано унікальність цього нерву, яка обумовлена наявністю в його складі численних нервових вузлів. Мета дослідження полягала у формуванні комплексної морфо-функціональної характеристики ремаківського нерву на основі результатів власних наукових досліджень та даних, представлених у науковій літературі. Заради об’єктивності, до уваги приймали результати, отримані лише при вивченні кишкового нерву курей. Для систематизації матеріалу результати досліджень згруповано в окремі розділи: 1) загальна організація ремаківського нерву – відображає розміри нерву, його гілок та волокон; 2) ембріогенез ремаківського нерву – характеризує походження нерву, періоди його утворення, появу функціональної активності та формування зв’язку з кишковою стінкою; 3) особливості нейронів ремаківського нерву – демонструє поділ нервових клітин на окремі групи, їх топографію в різних частинах нерву, особливості міжнейронної взаємодії; 4) функціональна характеристика ремаківського нерву – розкриває шляхи та способи реалізації регуляторних впливів нерву на кишечник; 5) вплив автономної регуляції на структуру ремаківського нерву-демонструє відмінності морфології нерву при двох типах автономної регуляції: симпатотонії та симпато-нормотонії. Предста влені розділи є взаємодоповнюючими, що сприяє кращому розумінню поданої інформації. Під час аналізу експериментальних даних, звертали увагу на їх актуальність, наукову значущість, достовірність представлених результатів, особливості та умови прове дення досліджень, обґрунтованість трактувань та висновків сформованих на їх основі. При цьому, намагалися продемонструвати спадковість та взаємопов’язаність досліджень, проведених протягом тривалого часу різними науковцями
Keywords: кишечник курей, кишковий нерв, нервові вузли, типи нейронів, регуляція травлення