Agile-методи для ефективної та продуктивної імплементації it-продукту : ст. - Кіндрат, Олена Василівна; Дутка, Галина Іванівна (Наукові записки Львівського університету бізнесу та права, 2021)
Стаття акцентує увагу на найвагоміших перевагах гнучкого підходу у методах розробки програмного забезпечення. Розглядаючи цінності, засади та практики відомих методологій, що підтримують принципи гнучкої розробки програмного забезпечення, у роботі визначено поняття Agile; окреслено власне бачення, чим визначається і вимірюється гнучкість; визначено, які фактори у процесі розробки програмного забезпечення можна контролювати завдяки гнучкості. Крім того, дається характеристика відомим методологіям, що існують та застосовуються у сфері IT- менеджменту у переході до Agile. У ході нашої роботи ми дійшли висновку, що команди- розробники, при виборі однієї з гнучких методологій для створення програмного забезпечення, активно оцінюють та контролюють динамічну напруженість та компроміси між гнучкістю розробки програмного забезпечення та ефективністю її розробки, відповідаючи на запит зміни вимог. Отже, при аналізі методологій гнучкої розробки програмного забезпечення, наголошено на їх сильних та слабких сторонах.
Через зростаючу потребу в управлінні системами за більш короткі терміни і з меншими витратами та задовільною якістю, інженерія програмного забезпечення зазнала значних змін у власних методах і практиках. Створені через потребу гнучкості, agile-методи значно відійшли від традиційних планових підходів, зосередившись на наданні окремих частин продукту, на відміну від інших, що пред’являли готову програму лише у кінці процесу розробки. Термін Agile з’явився у 2001 році, коли 17 представників компаній-розробників, що вже використовували технології-попередники у своїй роботі: Extreme programming, Scrum, DSDM, Adaptive software development, Crystal Clear, Feature driven development, Pragmatic Programming і розробили маніфест гнучкої розробки [8]. Вже станом на 2008 рік за результатами одного з опитувань стало зрозуміло, що більше половини відібраних команд-розробників програмних продуктів використовують agile-методи [14, c. 2], бо проекти, впроваджені за допомогою гнучких підходів реалізовуються набагато швидше, ніж проекти за іншими типами моделей [7]. Ще новіші дослідження лише підтверджують тенденцію до зростання ступеня гнучкості [6]. Сьогодні практично не залишилося сумнівів, що agile-методи – ефективний спосіб створення програмного забезпечення, а команди, які використовують цю технологію, однозначно досягають покращення, а іноді й галопоподібних успіхів у своїх результатах. Особливістю гнучких методів програмного забезпечення є те, що вони стоять на засадах постійного пошуку досконаліших методів розроблення програмного забезпечення, досягаючи успіху. Доцільністю використання гнучких методів є те, що на даний час відсутні дані про провальні agile-проекти, а потужні компанії-розробники продовжують активно їх запроваджувати у свою діяльність. Питання їх впровадження сьогодні є як ніколи актуальним і злободенним, адже зростають і вимоги до якості розроблюваного програмного забезпечення, що вимагає вдосконалення процесів їх розробки.
Keywords: Agile; аgile-методи; IT-менеджмент; Lean Software Development