Розроблення технології сметани з олією бразилійського горіха: кваліф. роб. ...магістра - Гриців, А. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, 2023)
Пріоритетними напрямками розвитку молочної промисловості на даний час є розширення і оновлення асортименту та підвищення якості молочних продуктів. При вирішенні цих завдань в першу чергу необхідно орієнтуватися на інтереси споживача даної продукції, зокрема асортимент повинен враховувати національні традиції, економічність ситуації на ринку молока і обов’язково враховувати потребу населення в здоровому харчуванні. Оскільки сметана є нашим національним продуктом, то ми зупинилися на виготовленні сметани з новими властивостями. Метою роботи було: розроблення сметани з олією бразилійського горіха і дослідження її властивостей. Олія бразилійського горіха надзвичайно корисна для організму, так як бореться з багатьма патологіями, а також може використовуватися в якості заходів профілактики. В результаті досліджень було встановлено: 1) олія бразилійського горіха збільшує термін зберігання сметани незначно змінюючи її фізико-хімічні показники; 2) сметана з олією бразилійського горіха володіє антиоксидантними і лікувально-профілактичними властивостями; 3) виробництво сметани з олією бразилійського горіха являється економічно вигідним.
Keywords: сметана, олія бразилійського горіха, молоко, технологія, масова частка жиру, кислотність, молочні вершки, рослинні вершки, заміна молочного жиру, знежирене молоко, пастеризація, гомогенізація, рецептура