Дослідження бактеріофагів та розробка технології твердого сичужного сиру підвищеної мікробіологічної стійкості до зберігання кваліф. роб. магістра - Кухтин, М. Д. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, 2024)
Для підвищення безпечності швидкопсувних харчових продуктів під час їх виробництва та реалізації використовують декілька технологічних підходів. Зокрема, це застосування температури, високого тиску, ультрафіолетового опромінення та додають консерванти. Метою даного дослідження було провести контроль твердих сичужних сирів за вмістом золотистого стафілококу та розробити технологію його консервування за допомогою літичного стафілококового бактеріофагу. Застосування для біоконтролю золотистого стафілококу у сичужному сирі літичних бактеріофагів дозволяє практично повністю знешкодити їх у технології виробництва та визрівання. Отже, використання літичних бактеріофагів для підвищення безпечності молочних продуктів є екологічно чистим способом стримування розвитку патогенних бактерій, тим самим не впливаючи на заквасочну мікрофлору продукту.
Keywords: молоко-сировина, твердий сир, літичні бактеріофаги, золотистий стафілокок, безпечність