Порівняльна оцінка комплесних препаратів на основі моксидектину та празиквантелу за ендопаразитарних інвазій котів : ст. - Юськів, І. Д. та ін.; Юськів, Л. Л. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Гжицького, 2022)
У статті наведені дані ефективності нового вітчизняного комплексного протипаразитарного препарату “Моксістоп для котів” порівняно з референс-препаратом “Вормазол для котів спот-он” при застосуванні з лікувальною та профілактичною метою за ендопаразитарних інвазій котів різного віку, маси тіла, породи і статі. За результатами проведених паразитологічних досліджень у тварин дослідних та контрольних груп встановлено спонтанне ураження ендопаразитами – збудниками нематод: Toxascaris leonina з інтенсивністю інвазії (ІІ) від 110 до 160 яєць в одному грамі фекалій (ЯГФ) і Uncinaria stenocephala – від 22 до 43 ЯГФ та збудниками цестод: Taenia pisiformis з інтенсивністю інвазії від 26 до 42 ЯГФ і Dipylidium caninum з інтенсивністю інвазії від 9 до 20 коконів в одному грамі фекалій (КГФ). До, через 7 і 14 діб після дегельмінтизації проводили гельмінтокопрологічні дослідження з встановленням паразитологічних індексів ураження та визначення екстенсефективності (ЕЕ) і інтенсефективності (ІІ) препаратів.
Keywords: коти; інвазії котів; протиінвазійні препарати