Інтеграція ресурсів музейної педагогіки у навчання історії української культури в закладі вищої освіти : ст. - Купчак, Т. З.; Смолінська, О. Є. (ВГ "Наукові перспективи", 2025)
У статті розглядається інтеграція ресурсів музейної педагогіки у процес навчання історії української культури в закладах вищої освіти. Обґрунтовано значущість музейних практик у формуванні культурної компетентності, розвитку критичного мислення та ціннісних орієнтацій студентів, а також у вихованні національної ідентичності. Автори підкреслюють, що музейні ресурси, як матеріальні, так і цифрові, забезпечують унікальну можливість поєднати теоретичне вивчення дисципліни з практичним досвідом занурення в культурно-історичний контекст. Особливу увагу приділено новим викликам, які постали перед музейною педагогікою в умовах війни: руйнування та вивезення фондів, обмежений фізичний доступ до експозицій, необхідність збереження й цифровізації колекцій. Показано, як розвиток віртуальних турів, 3d- моделей та інтерактивних платформ відкриває нові перспективи для освітнього процесу, забезпечуючи безперервність навчання, формування стійкого зв’язку студентів із національною культурною спадщиною. На прикладі досвіду львівських музеїв та університетських експозицій проаналізовано освітні потенціали різних форм інтеграції музейних ресурсів у навчання: виїзні та віртуальні заняття, дослідницькі завдання, волонтерські ініціативи, проєктну діяльність студентів.
Keywords: музейна педагогіка, заклад вищої освіти, історія української культури