Динаміка морфологічних та біохімічних показників крові молодняку свиней за використання засобів Globigen® Pig Doser та Globigen ® Jump Start за різних способів їх утримання : ст. - Козенко, О. В.; Кремпа, Н. Ю.; Гутий, Б. В. та ін.; Мартишук, Т. В. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Гжицького, 2022)
У статті розкриваються питання впливу засобів Globigen®Pig Doser та Globigen®Jump Start, до складу яких входить специфічний Ig Y, який характеризується вираженими імуностимулювальними властивостями. Проведено комплексний аналіз застосування і впливу цих засобів на морфологічні та біохімічні показники крові молодняку свиней в умовах інтенсивних технологій за різних способів вирощування в різні періоди їхнього росту й розвитку – 30, 60 і 120 діб. Встановлено, що використання запропонованих засобів мало позитивний пролонгований ефект, який стосовно гематологічних показників, головним чином проявлявся зростанням кількості еритроцитів та концентрації гемоглобіну у крові дослідних груп тварин обох господарств всіх вікових періодів. Варто зазначити, що в господарстві з однофазним вирощування свиней (ФГ ПП “Глиняни Агро”) за дії засобу Globigen®Pig Doser кількість еритроцитів у крові тварин зросла і, відповідаючи фізіологічній нормі, коливалась в межах 7,09–7,43 Т/л, а концентрація гемоглобіну, набувши максимального значення, в крові усіх дослідних груп тварин становила 108,62–112,77 г/л. В господарстві, в якому практикують трифазне вирощування свиней (ТзОВ “М’ясні ресурси”), за дії засобу Globigen®Pig Doser виражений ефект проявився у тварин 60- та 120-добового віку, кількість еритроцитів у крові яких зросла до позначки 7,46–7,69 Т/л, а за дії засобу Globigen®Jump Start спостерігалась тенденція до поступового зростання концентрації гемоглобіну, яка зупинилась на позначці 99,28 г/л у 120-добових поросят. Оцінюючи рівень білкового обміну у тварин за дії Globigen®Pig Doser та Globigen®Jump Start, встановлено тенденцію зростання вмісту загального білка, порівняно з контролем, у крові тварин в усі вікові періоди в обох господарствах. Відмічено, що за дії Globigen®Jump Start у крові поросят 120-добового віку господарства з однофазним вирощуванням (ФГ ПП “Глиняни Агро”) вміст загального білка становив 76,38 г/л, а в господарстві з трифазним вирощуванням (ТзОВ “М’ясні ресурси”) – 75,08 г/л. Крім того, встановлено нормалізацію співвідношення білкових фракцій, зокрема застосування Globigen®Pig Doser та Globigen®Jump Start підвищувало синтез альбумінової та нормалізувало гама-глобулінову до рівня фізіологічної норми. Більш виражений ефект встановлено у ФГ ПП “Глиняни Агро”, за однофазного вирощування поросят. Зроблено висновок про те, що засоби Globigen®Pig Doser та Globigen®Jump Start позитивно впливають на підтримання гомеостазу організму.
Keywords: молодняк свиней; свині; біохімія крові свиней