Spiritual and moral education of students as an important component of the national security of Ukraine : ст. - Ohirko, О. (Інститут Державного Управління, 2025)
Монографія розкриває актуальні питання духовно-морального виховання студентської молоді, що є одною з важливих складових національної безпеки України. Національна безпека учасників освітнього процесу включає в себе не тільки соціальну, емоційну, але й духовну і моральну складові безпеки. Метою дослідження є аналіз основних понять духовності та моральності, які є ключовими в проблемі сучасного виховання молоді. Проведено порівняльний аналіз різнихтлумачень цих понять. Досліджено вплив духовно-морального виховання на національно-патріотичне виховання, яке вкрай важливе в сьогоднішній час російсько української війни. Розглянуто психологічні особливості розвитку духовного потенціалу студентської молоді, які є об’єктами та суб’єктами духовно-морального виховання. Результати дослідження дозволяють визначити основні рекомендації щодо духовно-морального виховання студентської молоді, враховуючи проблеми національної безпеки України. Запропоновані моральні та духовні якості студентської молоді допоможуть педагогам враховувати їх в процесі становлення і виховання сучасних студентів, щоб вони були відповідальними особистостями, вірними Богу, Україні та українському народу.
Keywords: виховання, духовність, моральність, душа, дух, розум, молодь, студенти, національне, безпека.