Поради на благо університету - Падура, М. Ф. (ЛНУВМ та БТ імені С. З. Ґжицького, 2023)
Від 1939 року почався третій підневільний період Галичини – радянський. … Минав час. Наставали буремні 1990-і роки. Горбачовська перебудова привела до появи національних рухів у союзних республіках російської імперії, яка існувала під облудною назвою Радянський союз. За країнами Балтії йшла Україна. У 1989 – 1991 роках тривала Українська національна революція. Хиталися підвалини великої імперії. З уст людей не сходило величне й солодке слово «Свобода». Всі прагнули волі, хотіли жити по-іншому, вірили, що будуть жити по-людськи. Нові віяння охопили теж наш навчальний заклад. Бажання волі і віра в неї спонукали кожного до дії. Серед активістів такого руху з’являлося також моє ім’я. Починаючи від 90-х років, я постійно подавав нові ідеї-поради. Для прикладу. У квітні 1989 року я став завідувачем кафедри іноземних мов Львівського ордена Червоного Трудового прапора зооветеринарного інституту. Як бачимо, сьогодні вже немає ні першої, ні другої назви. Кафедра іноземних мов стала кафедрою української та іноземних мов з додатком імені Якима Яреми, відомого українського вченого, франкознавця. Не стало також інституту, який був перетворений спочатку на академію, а потім на університет. Зникли слова про Червоний Трудовий прапор, а на їх місці з’явилися слова імені Степана Ґжицького. Слово зооветеринарний перетворилося на ветеринарну медицину. До всіх цих змін я мав пряме відношення, бо вони були проведені за моєю ініціативою. Так вже ведеться, що всі зміни робляться з чиєїсь ініціативи, але, на жаль, автора цих змін часто забувають. І подумав я, що добре би було відтворити такі зміни у своїй пам’яті і подати їх у хронологічному порядку, щоб вони залишилися в історії нашого навчального закладу. Так з’явилася оця стаття.
Keywords: історія університету