Вплив рівня годівлі на формування молочної продуктивності сухостійних корів : ст. - Півторак, Я. І.; Міль, О. О. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Гжицького, 2022)
У матеріалах публікації відображені результати наукових досліджень, які проводились на симентальській худобі в умовах фе- рмерського господарства “Пчани-Денькович” Стрийського району Львівської області. В основу проведення досліджень покладено завдання оптимізації нормованої годівлі корів в період запуску. Раціони піддослідних тварин передбачають низький, середній і високий рівень енергетичного живлення за деталізованими нормами. Дослідження проводили на трьох групах корів симентальської породи по вісім голів в кожній. Аналіз отриманих результатів показав, що різний рівень енергетичного живлення піддослідних тварин суттєво не впливав на гематологічні показники, їх рівень перебував у межах фізіологічних норм для здорових тварин. Оцінку інтенсивності перебігу обмінних процесів в організмі сухостійних корів було проведено за показниками вмісту рубця. Було виявлено зростання, чисельності аміло- та целюлознолітичних бактерій, кількість яких переважала (друга і третя група) порів- няно з контрольною відповідно на 1,42–2,32 та 2,32–2,53 млн/мл. Аналогічна картина спостерігалася і за кількістю протеолітичних бактерій. Зростання рівня перерахованих популяцій мікроорганізмів сприяло їхній ензимній активності, що обумовило зростання кількості ЛЖК, які є попередниками молочного жиру. За показниками приросту живої маси у період сухостою, перевагу мали тварини другої і третьої групи. Кращими в цих групах корів були і фізико-хімічні показники молока, чим вищим був рівень живлення, тим вищим був вміст у молоці жиру, білка, Кальцію та Фосфору. Подібна аналогія спостерігається і за динамікою живої маси телят, яка прямо пропорційно залежить від рівня годівлі корів в період сухостою. Протягом чотирьох місяців телята дослідних груп мали більш високу енергію росту (на 6,7–10,5 % порівняно з контролем). Контроль за рівнем молочної продуктивності корів після отелення проводився за даними контрольних надоїв, аналіз яких показав, що надій за лактацію в дослідних групах був на 7,2–8,0 % вищим, ніж в контрольній групі. Пояснюється це тим, що тварини дослідних груп у зв’язку з більш високим рівнем годівлі за деталізованими нормами в сухостійний період відклали в тілі більшу кількість поживних речовин і тим самим забезпечили вищий рівень молочної продуктивності. Отже, проведені дослідження дають підставу рекомендувати господарству використовувати високий та середній рівень енергетичного живлення корів в період сухостою.
Keywords: сухостійні корови; молочна продуктивність корів; годівля сухостійних корів