Експериментальна оцінка гострої токсичності та подразнювальної дії “БТФ плюс” – ветеринарного лікарського засобу для нормалізації обмін- них процесів у тварин і птиці : ст. - Сачук, Р. М. та ін.; Гутий, Б. В.; Кацараба, О. А. (Рівненський державний гуманітарний університет ; Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. 3. Ґжицького, 2023)
Проведені лабораторні дослідження з визначення гострої токсичності ветеринарного препарату “БТФ плюс” на білих щурах, білих мишах. Препарат “БТФ плюс” – комплексний вітамінно-мінеральний препарат, який застосовується для нормалізації та корекції обмінних процесів у птиці та тварин. Препарат застосовують різним видам тварин та птиці як стимулюючий, тонізуючий та загальнозміцнюючий засіб при: акушерських патологіях (складні пологи, післяпологові ускладнення, парези, еклампсії, порушення статевого циклу); порушеннях обміну речовин, що викликані нераціональною годівлею, недоїданням, астенічному синдромі тощо; анеміях при гельмінтозах; вторинних анеміях, як додатковий засіб при лікуванні дефіциту Магнію та Кальцію; для підвищення м’язової активності, при значних навантаженнях, перенапруженнях та виснаженні у тварин; для підвищення резистентності організму до дії різноманітних патогенів; для стимулювання росту, розвитку та приросту живої ваги у молодих тварин; як додатковий засіб при лікуванні захворювань, спричинених різними факторами (інфекційного та неінфекційного походження). За результатами визначення параметрів гострої токсичності препарату “БТФ плюс” – у разі одноразового внутрішньошлункового введення білим щурам-самкам LD50 розрахувати не вдалося, оскільки протягом 14 діб після введення загибелі лабораторних тварин не було виявлено. При цьому максимальна введена доза (за абсолютною масою препарату) становила 40000,0 мг/кг маси тіла, що дозволяє зарахувати препарат до VI класу токсичності – речовини порівняно нешкідливі (LD50 > 15000,0 мг/кг маси тіла), а за ступенем небезпечності до ІV класу – малонебезпечних речовин (LD50 > 5000,0 мг/кг маси тіла). За результатами визначення параметрів гострої токсичності препарату “БТФ плюс” – у разі одноразового підшкірного введення білим щурам-самкам і мишам-самцям LD50 розрахувати не вдалося, оскільки протягом 14 діб після введення загибелі лабораторних тварин не було виявлено. При цьому максимальна введена доза (за абсолютною масою препарату) становила 20000,0 і 40000,0 мг/кг маси тіла для обох видів тварин відповідно, що дозволяє зарахувати його до VІ класу – відносно нешкідливих речовин (LD50Subcut > 4500 мг/кг маси тіла). Подальші дослідження будуть черговим етапом передреєстраційних випробувань, спрямованих на вивчення ембріотоксичної дії “БТФ плюс”, що є обов’язковим матеріалом розділу “Дослідження щодо безпеки і залишків” досьє на даний лікарський засіб.
Keywords: препарат “БТФ плюс”; токсичність ветеринарних препаратів