Morphometric features of enterochromaffin endocrinocytes of the small intestine of piglets receiving prebiotic feed additive: ст. - Boniuk, N. V.; Vishchur, O. I.; Prudyus, Т. Y.; Shchebentovska, O. M.; Blishch, H. I. (Oles Hontar Dnipro National University, 2024)
Ентерохромафінні ендокринні клітини відіграють ключову роль у стимуляції перистальтики кишечника та регуляції метаболічних порушень, вивільняючи серотонін (5-HT) зі своїх гранул. Вони служать посередниками між кишковим епітелієм та специфічними первинними аферентними нервовими волокнами. Гістологічно встановлено специфічність характеристик ентерохромафінних клітин, яка полягає в тому, що вони мають дрібні секреторні гранули з вираженою діазореакцією, розташовані базально або навколо ядра. Згідно з морфометричними дослідженнями тонкої кишки поросят на 7-й день, найбільша кількість ентерохромафінних ендокринних клітин була локалізована у дванадцятипалій кишці, в середньому 7,8 клітин на 0,45 мм² площі, трохи менше у клубовій кишці - 5 клітин, і найменше у порожній кишці - 3,4 клітини. На 14-й день експерименту, після годування поросят дослідної групи пребіотичною кормовою добавкою «Globigen Jump Start», спостерігалася тенденція до збільшення їхньої кількості на 5%, тоді як на 28-й день відзначено значне збільшення на 26,5%, що свідчить про позитивний вплив на вивільнення серотоніну та покращення перистальтики кишечника. Об'єм ядер ентерохромафінних клітин у клубовій кишці дослідних поросят був на 3,6% більшим на 14-й день та на 3,0% на 28-й день порівняно з об'ємом на 7-й день. Таким чином, тенденція до збільшення об'єму ядер ентерохромафінних ендокринних клітин, як на 14-й, так і на 28-й день експерименту у всіх сегментах кишкового тракту дослідної групи, може свідчити про активні синтетичні процеси всередині клітини та стимуляцію вироблення серотоніну з позитивним впливом на травлення та перистальтику кишечника.
Keywords: поросята; пребіотик; дванадцятипала кишка, порожня кишка, клубова кишка, ентерохромафінні ендокринні клітини, ядро, морфометрія