Нормативно-правові акти охорони праці в АПК при проведенні розробок та наукових досліджень : ст. - Сторожук, В. М. та ін.; Чайковський, Б. П.; Ярошович, І. Г.; Шалько, А. В. (Національний лісотехнічний університет ; Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, 2023)
Ефективність наукових розробок та досліджень (НДР) в АПК залежить від багатьох чинників, серед яких особливу роль відіграють ті, що зумовлюють безпечність самого процесу. В роботі розглянуті вимоги щодо гарантування безпечних і нешкідливих умов праці під час проведення наукових досліджень та розробок із зазначенням основних законодавчих та інших нормативно- правових актів за відповідними напрямами. Залежно від особливостей НДР (фундаментальних, прикладних, експериментальних) та етапів їх виконання визначаються місце проведення, умови, тривалість виконання робіт, устаткування та інженерні мережі, персонал та ін., що зумовлює необхідність застосування певних методів, способів та засобів гарантування безпеки праці на основі чинних нормативно-правових актів з питань охорони праці, санітарії та гігієни праці, пожежної безпеки, техногенної безпеки та цивільного захисту. В даній роботі ми досліджуємо умови проведення НДР і аналізу чинних нормативних документів та наукових праць щодо надання безпечності досліджень з метою запобігання кількості нещасних випадків в АПК. Важливу роль щодо забезпечення здорових і безпечних умов праці, збереження життя та здоров’я працівників в наукових закладах відіграє служба охорони праці. Основні завдання служби охорони праці включають в себе: впровадження наукових розробок і раціональних пропозицій що підвищують безпеку праці; організація проведення всіх видів інструктажів та профілактичних заходів, спрямованих на усунення шкідливих і небезпечних виробничих факторів та інших випадків загрози життю або здоров’ю працівників; проведення перевірки дотримання працівниками нормативно-правових актів з охорони праці; складання за участю безпосереднього керівника робіт, перелік професій, посад і видів робіт, щодо яких повинні бути розроблені інструкції з охорони (безпеки) праці, надання допомогу під час їх розроблення; інформування працівників про основні вимоги законів, інші нормативно-правові акти та акти з охорони праці, що діють у межах наукових досліджень.
Keywords: безпека праці; охорона праці; нормативно-правові акти АПК