Ефективність використання експериментальних кормів різного рівня поживності в годівлі райдужної форелі : ст. - Лобойко, Ю. В.; Сенечин, В. В.; Пукало, П. Я. (ЛНУВМ та БТ ім. С.З. Гжицького, 2024)
У статті наведено результати досліджень динаміки росту райдужної форелі від малька до товарної риби з використанням комбікормів з різним складом компонентів та вмістом поживних речовин. Для досліду було сформовано дві вікові групи особин райдужної форелі — контрольну та дослідну, яких утримували в ємностях загальним об’ємом 30 м 3 і годували комбікормами з різним вмістом поживних речовин. Для годівлі піддослідних риб використовували сухий гранульований комбікорм для форелі, який має оптимальний баланс вартості та поживності, що забезпечує високі темпи росту при низькому кормовому коефіцієнті. Корм виготовлений з високоякісних українських інгредієнтів з хорошими поживними та смаковими характеристиками, стимулюючими поглинання корму рибою, збалансований за основними поживними та біологічно активними речовинами, що позитивно впливає на фізіологічний стан лососевих риб та швидкість їх росту. Добовий раціон визначали залежно від маси риби та температури води в ємностях відповідно до рекомендацій виробника корму. Ефективність використання гранульованих комбікормів для форелі оцінювали за такими показниками, як виживання риби, рибопродуктивність, споживання корму. При цьому контролювали фізико-хімічні показники протягом усього дослідного періоду. Тривалість вирощування молоді райдужної форелі становила 245 діб. У результаті в контролі одержано 3230 екземплярів мальків масою 25,6 г, а в досліді – 3400 екземплярів масою 28,5 г. Урожай від вирощування становив 76 % і 80 % відповідно. Рибопродуктивність була дещо вищою в басейні, де містилася дослідна група мальків. Загальна маса добутої риби дослідної групи була більшою на 14,2 кг. Для одержання товарної продукції молодь райдужної форелі закладали в ємності об’ємом 30 м 3 . Середня маса риб контрольної групи при посадці становила 25,6 г, дослідної – 28,5 г. У кожному резервуарі було заселено 3100 екз. Тривалість культивування становила 215 днів. З резервуарів вилучено 2805 екз., з контрольного – 250,5 г, з дослідного – 268,5 екз. Загальна маса виловленої риби та рибопродуктивність були дещо вищими у риб дослідної групи. У результаті проведених досліджень встановлено, що згодовування рибам різних за поживністю кормів сприяє підвищенню продуктивності вирощування райдужної форелі.
Keywords: райдужна форель; форель; рибопродуктивність