Вплив годівлі собак на стан шкіри та шерсті : кваліф. роб. бакалавра - Данілова, Ю. В. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, 2025)
За шерстю та зовнішнім виглядом шкіри можна зрозуміти та помітити проблеми та зміни в здоров’ї собак. На це впливає багато різних чинників, найголовніший з яких - годівля. На здоров’я шкіри та шерсті домашніх тварин можуть впливати різноманітні поживні речовини, особливо білок, вітамін А, вітамін Е, незамінні жирні кислоти (НЖК) і цинк, жири, білки, вуглеводи, мінерали та вітаміни. Будь-який дисбаланс порушує шкірний бар’єр та захисну функцію шкіри. Собаки, які мають гарний, повноцінний та високоякісний раціон несхильні страждати на дефіцит або надлишок певного з цих поживних речовин, відповідно менше хворіють на шкірні захворювання. А ось собаки, які мають незбалансований або неякісний раціон, хворіють на шкірні захворювання. Крім того, будь-яке метаболічне або функціональне захворювання, яке впливає на здатність тварини перетравлювати, засвоювати або використовувати поживні речовини, може спричинити вторинний дисбаланс поживних речовин, який може проявлятися у вигляді дерматозів. Збій імунітету шкіри може призвести до різноманітних проблем, починаючи від незначної шкірної інфекції або інвазії до серйозних мікробних захворювань і небезпечних для життя неоплазій. Таким чином, підтримка здорової шкіри та шерсті є основною метою підтримки здоров’я тіла і вимагає особливої уваги.
Keywords: годівля собак, раціон, вплив годівлі на стан шкіри і шерсті