Поступ громадянського суспільства в Україні у межах антропологічного виміру публічного управління : ст. - Ганущин, С. Н. (Класичний приватний університет, 2021)
Досліджено антропологічний вимір публічного управління у контексті поступу грома¬дянського суспільства в Україні. Відтак з’ясовано, що за трактування системи адміні¬стрування конкретної держави (назвімо її управлінським апаратом) у контексті функ¬цій – основних напрямів впливу на суспільні відносини, видається виправданим відразу виокремлювати так зване коло діяльності та прерогативи. Вони зазначаються незалежно від власних стратегічних цілей. Сучасні дослідники стверджують, що вичерпну класи¬фікацію функцій управлінського апарату держави здійснити не вдається. Адже кожну функцію можна поділити на підфункції, а ті, своєю чергою, на задачі тощо. Власне, з цією метою дослідники політології та порівняльного правознавства запропонували виокре¬мити найбільш характерні напрями управлінської діяльності державного апарату, які в подальшому можна згрупувати та узагальнити, як такі, що властиві переважній кількості сучасних політичних систем. Обґрунтовано, що позаяк управління, чи-то адміністрація є втіленням суспільної політики, і оскільки вона виконує політичні рішення, до її функ¬цій входить і розробка принципів управління. Доволі часто поруч із адміністративними обов’язками органи та підрозділи системи управління створюють факультативні напрями своєї діяльності, як-от реклама, охорона праці чи навколишнього середовища тощо. Дове¬дено, що антропологічний та гуманістичний напрями сучасного державного управління та адміністрування в Україні безпосередньо пов’язані з участю громадськості в управлін¬ських процесах, урахуванням суспільної думки під час прийняття управлінських рішень.
Keywords: антропологічний вимір, людина, громадянин, цінності, громадянське суспільство, держава, публічне управління