Ветеринарна вірусологія - Калініна, О. С.; Панікар, І. І.; Скибіцький, В. Г. (ОЛДІ-ПЛЮС, 2021)
Викладено основи ветеринарної вірусології. Наведено дані про природу і походження вірусів, структурну організацію та хімічний склад, механізм репродукції, генетику й екологію вірусів, патогенез вірусних інфекцій, особливості противірусного імунітету, імунопрофілактику та хіміотерапію вірусних інфекцій. Подано сучасну таксономію й номенклатуру вірусів і таксономічну характеристику родин вірусів тварин і людини. Значну увагу надано лабораторній діагностиці вірусних інфекцій тварин. Описано сучасні методи індикації вірусів у патологічному матеріалі, культивування вірусів у чутливих біологічних об’єктах (лабораторних тваринах, курячих ембріонах, культурах клітин), методики серологічних реакцій для ідентифікації вірусів і специфічних антитіл. Подано схеми лабораторної діагностики актуальних для ветеринарної практики вірусних інфекцій тварин.
підруч.
Keywords: ветеринарна вірусологія; вірусологія