Ріст живої маси і молочна продуктивність корів української чорно-рябої молочної породи : кваліф. роб. магістра - Палюга, М. М. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, 2024)
Сільське господарство є однією з ключових галузей економіки України, яка забезпечує продовольчу безпеку, стабільність внутрішнього ринку та експортний потенціал країни. У його структурі молочне скотарство займає важливе місце, оскільки молочна продукція є основою раціону більшості населення та ключовим елементом переробної промисловості. Українська чорно-ряба молочна порода є однією з найбільш поширених порід великої рогатої худоби у вітчизняному скотарстві. Вона характеризується високою продуктивністю, добрими адаптаційними здібностями та значним генетичним потенціалом. Проте, незважаючи на ці переваги, продуктивність тварин часто не досягає максимальних можливостей, закладених у їх спадковості. Це пов’язано з низкою чинників, серед яких – недостатня інтенсифікація селекційно-племінної роботи, недосконалість системи годівлі, утримання та управління стадами. В умовах реформування аграрного сектору та інтеграції України у світову економіку зростає необхідність впровадження науково обґрунтованих підходів до розведення та утримання худоби. Зокрема, особливої уваги потребує селекційна робота, спрямована на вдосконалення молочної продуктивності корів, підвищення їхньої стійкості до захворювань, адаптації до сучасних промислових технологій і поліпшення економічної ефективності молочного виробництва.
Keywords: жива маса, молочна продуктивність, чорно-ряба худоба, селекційно-племінна робота