Сексована сперма бугаїв-плідників у штучному осіменінні корів: ст. - Стефаник, В. Ю. та ін.; Костишин, Є. Є. (ДНДКІ КД і ВП, 2025)
У статті наведені результати досліджень щодо використання у відтворенні ВРХ сперми, розділеної за статтю. Відомо, що збільшувати чисельність тварин на фермі, та ще й генетично якісних, можна у кілька способів: закупівля молодняку або збільшення кількості отриманих телиць власним відтворенням. Перший шлях швидкий, особливо за рахунок імпорту тварин із країн із розвиненим молочним тваринництвом, але він дорогий. Другий шлях набагато дешевший, хоч і потребує часу. Найдешевше вирішити ці питання можна, застосовуючи сексовану за статтю сперму та змінивши систему управління стадом. За останнє десятиліття відбулася революція в скотарстві, а саме ˗ комерційне використання сексованої сперми для штучного осіменіння. Видатним інженерним досягненням в репродуктивній біотехнології стало використання проточного цитометра для отримання сперми з визначеною статтю. Сучасні проточні цитометри можуть сортувати за статтю понад 30000 окремих сперміїв щосекунди на X-спермії, Y-спермії. Високий відсоток телиць, отриманих від сперми з визначенням статі, сприятиме зростанню та розширенню молочного стада, покращить його продуктивні характеристики, генетичний потенціал та біобезпеку. Використання сперми з визначеною статтю підвищує генетичну цінність молочного стада, і рівень його продуктивності, що є критичним для молочної промисловості. Поступове вдосконалення методу сортування сперми за статтю та її автоматизація поступово вирішує проблему фертильності сперміїв, відсортованих за статтю.
Keywords: велика рогата худоба, телиці, сексована сперма, спермії, проточна цитометрія, фертильність