Проєкт ковбасного цеху потужністю 1,5 т/зм : кваліф. роб. бакалавра - Дух, А. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, 2025)
М’ясна сировина це біологічно складна система, яка немає постійного сталого хімічного складу. Під впливом технологічних процесів у ній відбувається ряд процесів які протікають відповідно до законів фізики. Хімії та біології. Найважливішим серед цих процесів є перетворення м’ясної сировини у готовий продукт із заданими властивостями. При вмілому керуванні такими процесами можна отримати безпечний продукт відмінної якості. Для цього нам необхідно мати відповідні знання про склад та властивості сировини, умови та режими технологічної обробки, про режимні параметри зберігання м’ясної сировини та готової продукції. Ковбасні вироби відносяться до основного виду м’ясної продукції, що обумовлено їх високою харчовою цінністю. Ковбасні вироби популярні завдяки можливістю їх споживання без попередньої кулінарної обробки. Така продукція характеризується досить тривалим терміном зберігання та високою транпортабельністю. Першочерговим завданням м’ясопереробних підприємств є виробництво високоякісної, конкурентноспроможної продукції. Такі завдання можливо вирішити при впровадженні у виробництво маловідходних технології, переробці сировини високого гатунку, зниження енергетичних витрат, використання сучасного обладнання.
Keywords: ковбасний цех, проєкт, технологічний процес, собівартість, економічна ефективність