Оцінка ефективності комбінованого антибактеріального препарату за терапії респіраторних захворювань у телят: ст. - П’ятничко, О. М. і ін.; Жила, М. І.; Поклад, О. Є. (ДНДКІ КД і ВП, 2025)
В умовах постійно зростаючої резистентності мікроорганізмів до антибактеріальних препаратів, актуальним є дослідження комбінованих препаратів, оскільки за рахунок синергічної дії вони мають потенціал до зниження ймовірності розвитку стійкості у бактерій, і забезпечують більш виражений терапевтичний результат. Високий синергічний бактерицидний ефект препарату «Рікетрон Н» (розчин для ін’єкцій) забезпечується його діючими речовинами – сульфадимідином натрію та триметопримом, які блокують послідовні етапи синтезу тетрагідрофолієвої кислоти, яка є необхідною в процесі росту мікроорганізмів. Це дозволяє застосовувати його для лікування захворювань органів травної, дихальної, сечостатевої систем, шкіри та копит, збудниками яких є грампозитивні та грамнегативні бактерії, а також еймерії. У статті подано результати клінічного дослідження ефективності та безпечності препарату «Рікетрон Н» (розчин для ін’єкцій), виробництва компанії LIVISTO S.A. de C.V. (Іспанія), при лікуванні захворювань великої рогатої худоби, спричинених чутливими до діючих речовин препарату збудниками. Дослід проведено на телятах симентальської породи, в яких виявлено ознаки ураження респіраторного тракту запального характеру. На основі аналізу анамнестичних даних, клініко-діагностичного обстеження та мікробіологічного дослідження виділень з носових отворів, у хворих телят діагностовано бронхопневмонію бактеріальної етіології, спричинену Pasteurella multocida, Diplococcus pneumoniae, Staphylococcus aureus. У переважній більшості захворювання протікало як моноінфекція. Препарат «Рікетрон Н» (розчин для ін’єкцій) продемонстрував ефективність при лікуванні у телят бронхопневмоній бактеріальної етіології, викликаних мікроорганізмами чутливими до діючих речовин препарату При застосуванні досліджуваного препарату у рекомендованому виробником способі введення і дозуванні не було встановлено побічних реакцій, гепато-, нефротоксичного впливу.
Keywords: рікетрон н, клінічні випробовування, телята, бронхопневмонія, терапевтична ефективність, морфологічні та біохімічні показники крові