Treatment of cows with liver pathology using a liposomal drug based on extract from the fruits of Silybum marianum: ст. - Vlizlo, V.; Prystupa, O.; Slivinska, L.; Gutyj, B.; Maksymovych, I.; Chernushkin, B.; Leno, M.; Rusyn, V.; Shcherbatyy, A.; Lychuk, M. (Oles Hontar Dnipro National University, 2024)
Після пологів у молочних корів часто діагностують жирову хворобу печінки. Метою нашого дослідження було визначити ефективність ліпосомального препарату на основі екстракту з насіння Silybum marianum (L.) Gaertn., що містить токоферилацетат, лецитин, сквален та Twin-80, який внутрішньом'язово вводили молочним коровам для відновлення функціонального стану та структури печінки після порушення. В експерименті брали участь клінічно здорові корови та корови з порушеннями основних функцій та структури печінки. Хворим коровам вводили внутрішньом'язові ін'єкції препарату. Триразове введення ліпосомального препарату з дводенним інтервалом між кожною дозою покращило функціональний стан та структуру пошкодженої печінки. Біохімічні аналізи крові корів після лікування виявили покращення жовчоутворюючої та жовчовивідної функцій печінки, а також усунення холестазу, оскільки про що свідчить зниження концентрації сечових кислот, загального та кон'югованого білірубіну, а також зниження активності гамма-глутамілтранспептидази в сироватці крові. Внутрішньом'язові ін'єкції препарату хворим тваринам знизили активність гепатоспецифічного мітохондріального ферменту глутаматдегідрогенази в сироватці крові, а також індикаторних ферментів аспартатамінотрансферази та аланін-амінотрансферази, що свідчить про відновлення структури гепатоцитів та припинення цитолізу. Після лікування у хворих корів спостерігалася тенденція до підвищення рівня альбуміну та глюкози, що можна інтерпретувати як відновлення білоксинтезуючої та вуглеводної функцій печінки. Однак триразове внутрішньом'язове введення ліпосомального препарату на основі S. marianum не призвело до повного відновлення функцій та структури гепатоцитів у корів, які страждають на жирову хворобу печінки, тому необхідні подальші дослідження з використанням довших та складніших терапевтичних підходів.
Keywords: розторопша плямиста, гепатопротектори, силімарин, токоферолу ацетат, лецитин, сквален