Розробка технології функціонального молочного продукту з фітокомпонентами та пребіотиком : кваліф. роб. магістра - Джус, М. В. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, 2023)
Існуюча екологічна ситуація в комплексі надає негативної дії на здоров'я людей, що призводить до трансформації психічних, фізичних та інтелектуальних ритмів життєдіяльності. Здоров'я населення є основою національного багатства та національної безпеки країни. Відповідно до Основ державної політики України у сфері здорового харчування населення на період до 2025 р. цілями державної політики є збереження та зміцнення здоров'я населення, профілактика захворювань, зумовлених неповноцінним та незбалансованим харчуванням. Існує тісний зв'язок між складом раціону та метаболічним станом організму людини. Нераціональне харчування є одним з факторів ризику, а в деяких випадках і найважливішим пусковим механізмом розвитку різних захворювань, збільшення гострих та хронічних захворювань, сповільнення одужання. За останні роки чітко визначилася тенденція створення функціональних продуктів, в яких фруктова, ягідна або овочева основа комбінується з різними молочними та зерновими добавками.
Keywords: кисло-молочні продукти, пребіотики, фітокомпоненти, здорове харчування