Діагностична інформативність біопсії за хронічної хвороби нирок котів: ст. - Островський, О. Я.; Слівінська, Л. Г. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, 2024)
Біопсія – метод діагностики, що дозволяє in vivo забрати матеріал ниркової тканини для гістопатологічного дослідження, з метою виявлення структурних змін органу. Мета дослідження – вивчити інформативність прижиттєвої діагностики хронічної хвороби нирок ІІ стадії (за IRIS) у котів за результатами гістологічних і гістохімічних досліджень біоптатів. Біопсію нирок проведено у 2-х котів віком 6 і 8 років. Методи проведення досліджень: гістологічні (гематоксиліном та еозином, азан за Гейден гайном) та гістохімічні (PAS-реакція, Гоморі (PAMS)). Діагноз хронічна хвороба нирок ставили на основі анамнезу, клінічних сим птомів, результатів дослідження крові та сечі. У котів за ІІ стадії хронічної хвороби нирок на основі проведеної біопсії встанов лено розвиток гострого екстракапілярного серозно-десквамативного гломерулонефриту, який характеризувався вакуольною дис трофією епітеліоцитів канальців нирок, десквамацією епітелію капсули клубочків. Окрім цього відмічали лімфоплазмоцитарну інфільтрацію строми нирок, потовщення капсули Шумлянського-Боумена зі значним відкладанням PAS-позитивних речовин, ко лапс петель клубочка та вогнищеву атрофію проксимальних канальців нирки, виражену екстракапілярну десквамацію епітелію клубочків, сегментацію судинного клубочка, дистрофію поодиноких канальців. Виявлені зміни у біоптатах нирок котів за ІІ стадії хронічної хвороби нирок є характерними для даної патології, що дає змогу своєчасно розробити та провести ефективне лікування тварин і покращити якість їх життя.
Keywords: коти, нирки, хронічна хвороба нирок, біоптати, патоморфологічна діагностика