Вплив різного виду кормів на перебіг зимівлі бджолиних сімей : кваліф. роб. магістра - Андрощук, В. І. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, 2024)
У сільському господарстві не тільки України, але й цілого світу, медоносні бджоли мають ключове значення, оскільки саме вони забезпечують масове запилення рослин, врожайність яких напряму залежить від комах. Медоносні бджоли відіграють основну роль у запиленні широкого спектра рослин - від фруктових дерев і ягідних кущів до овочів і багатьох диких видів. Хоча функцію запилення ефективно виконують також й інші комахи, такі як жуки, метелики, дикі бджоли та джмелі, вони не здатні забезпечити масштабів запилення, тобто протягом усього періоду цвітіння ентомофільних сільськогосподарських культур охопити великі площі їх вирощування. Таке завдання здатні виконувати виключно медоносні бджоли. Основними причинами цього є велика чисельність бджолиної сім’ї та її генетичний інстинкт до формування резерву кормових запасів на зимовий період, коли відсутнє надходження в гнізда нектару.
Keywords: годівля бджолиних сімей, зимове кормозабезпечення, медоносні бджоли, падевий мед, зимові кормові запаси