Особливості застосування білкових наповнювачів у технології кров"яних ковбас : кваліф. роб. магістра - Веклин, І.-Ю. В. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, 2023)
Структура харчування населення країни має істотні відхилення від формули збалансованого харчування, перш за все за рівнем споживання мікронутрієнтів - вітамінів, мікроелементів, ненасичених жирних кислот, багатьох органічних сполук рослинного походження, що мають найважливіше значення в регуляції обміну речовин і функції окремих органів і систем. На думку геронтологів, харчування - це один з основних чинників, що визначають стан здоров'я людини. Їжа може стати могутнім засобом лікування, несучи заряд бадьорості, підтримуючи постійність внутрішнього середовища організму індивідуумів. Задовольнити ці вимоги можливо при створенні полікомпонентних продуктів з використанням тваринної і рослинної сировини, збагачених певними вітамінами і біологічно активними добавками, безперечна корисність яких в тому, що вони можуть збалансувати і поліпшити раціон завдяки введенню білків, амінокислот, вітамінів, мікро- і макроелементів, харчових волокон і інших корисних речовин. Основними джерелами поживних речовин, необхідних для підтримки життєдіяльності організму людини в нормі, є м'ясо і продукти його переробки.
Keywords: сировина, кров"яні ковбаси, білкові наповнювачі, рецептурні компоненти