Ігрові технології навчання у формуванні soft skills лікарів ветеринарної медицини під час здобуття освіти : ст. - Зінко, Г. О.; Смолінська, О. Є. (ВГ "Наукові перспективи", 2025)
У статті обґрунтовано актуальність формування лідерських якостей як складової soft skills майбутніх лікарів ветеринарної медицини у процесі професійної підготовки в закладі вищої освіти. З огляду на світові тенденції, що фокусуються на розвитку навичок самоуправління, командної роботи та ефективної взаємодії з людьми, підкреслено, що лише фахової компетентності в умовах сучасного ринку праці вже не достатньо. особливої значущості набуває вміння працювати в колективі, керу вати командою, приймати рішення в умовах невизначеності та стресу, що є характерним для ветеринарної практики. звертається увага на те, що ефективне лідерство виходить за межі тра диційного адміністративного управління, тому потребує високого рівня емоційного інтелекту, комунікативності, адаптивності, етичності, стратегічного мислення – лідерської компетентності. У дослідженні запропоноване авторське бачення змісту лідерської компетентності у ветеринарній медицині, що включає не лише особистісні риси, а й професійні характеристики, зокрема авторитетність, здатність до стратегічного планування, прийняття оперативних рішень, організованість і відповідальність. Підкреслено, що саме комплекс цих якостей забезпечує ефективне фу нкціонування колективу клініки та сприяє створенню довірчої атмосфери у стосунках із клієнтами.Таким чином, у публікації комплексно розглянуто концепт лідерства у ветеринарній медицині, педагогічні умови та методи його формування, обґрунтований дидактичний потенціал ігрових методів як ефективного інструменту розвитку soft skills.
Keywords: студенти ветеринарної медицини, soft skills, ігрові технології навчання