Гематологічні показники крові самців і самок української лускатої породи коропа : ст. - Карлова, Л. В. та ін.; Дутка, В. Р. (Дніпровський державний аграрно-економічний університет ; Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, 2023)
Наведено результати досліджень гематологічних показників самців і самок української лускатої породи коропа, вирощених в умовах рибгоспу Дніпропетровської області. В Україні в даний час вирощування коропа стає все більш популярним способом промислового виробництва товарної риби. При цьому важливе практичне значення для нормального росту і розвитку риби мають гідрохімічний і температурний режими водойми, оскільки від хімічного складу і температури води залежать інтенсивність дихання, обмінні процеси, харчування риби, її рухова активність та стійкість до різних захворювань. Процес формування гідрохімічного складу води ставків протікає на тлі кліматичних змін. Отже, контроль температурних умов та фізіологічного стану риб при вирощуванні коропа є важливим заходом, що забезпечує раціональну витрату кормів, високі темпи росту і в майбутньому дозволяє планувати оптимальну технологію вирощування. Тому метою роботи було дослідити гематологічні показники крові у самців і самок української лускатої породи коропа задля контролю їхнього фізіологічного стану в умовах гідрохімічного та температурного режиму водойми рибгоспу. Встановлено, що основні гідрохімічні параметри відповідали технологічним нормам, прийнятим у рибництві для вирощування коропових риб. Гематологічні показники крові дворічок самців і самок коропа були в межах фізіологічної норми. Визначений склад крові є закономірним і характеризує зміни в організмі риб відповідно до пори року, що відображають адаптаційні процеси в умовах сезонних коливань температури води. Виявлені корелятивні зв’язки між гематологічними показниками крові коропа та температурними умовами їх утримання. Найбільш суттєво впливає на гематологічні показники крові коропа рН середовища (r = 0,28–0,34). Встановлено позитивний корелятивний зв’язок між температурою води та рівнем гемоглобіну, кольорового показника, кількістю еритроцитів і лейкоцитів в крові риб, який був у межах r = 0,21–0,26. Між показником температури води та вмістом сегментоядерних нейтрофілів зв’язок був від’ємний (r = 0,24). Дисперсійним аналізом однофакторного комплексу виявлено значний і переважно високовірогідний вплив умов утримання коропів на вміст гемоглобіну, кількість еритроцитів, лейкоцитів і кольорового показника крові коропів. Частка впливу становила від 56,14 до 76,90 %. Амплітуда температури води є найважливішим елементом для сприятливих умов існування гідробіонтів і формування природної кормової бази. Крім того, температура навколишнього середовища впливає на швидкість біологічних процесів у риб. Тому організація годівлі коропа з урахуванням науково обґрунтованих норм залежно від вмісту протеїну в комбікормах, температури води, маси риби та щільності її посадки сприятиме забезпеченню високої рибопродуктивності та раціонального використання кормів.
Keywords: українська луската порода коропа; короп