Технологія кормів і кормових добавок: навч.посіб. - Уклад. : Півторак, Я. І.; Уклад. : Попов, В. Є. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, 2025)
Найважливішою умовою прискореного розвитку галузі тваринництва в країні, як складової аграрного сектора економіки, є створення міцної кормової бази у кожному сільськогосподарському підприємстві. Від цього безпосередньо залежать можливості збільшення поголів’я худоби і підвищення його продуктивності, що, у свою чергу, визначає темпи зростання і рівень виробництва продукції тваринництва. Розвитку і зміцненню кормової бази приділяється нині велика увага як фактору значного підвищення продуктивності тваринництва та продовольчої безпеки держави. Впровадження нових технологій заготівлі та зберігання кормів також потребують більш об'єктивної і детальної їх оцінки як за поживністю, так і за якістю та придатністю до згодовування сільськогосподарським тваринам того чи іншого виду. Також має братись до уваги їх вплив на якість тваринницької продукції. Спеціаліст повинен знати зміни, які відбуваються у процесі заготівлі, зберігання і підготовки кормів до згодовування, а також вплив кормів на якість тваринницької продукції. Поживність корму – це його здатність задовольняти природні потреби тварин у енергії та поживних речовинах. Вона встановлюється в процесі взаємодії речовин корму і організму тварини. До складу рослин і тварин входять різноманітні сполуки, основу яких складають елементи вуглець, водень, кисень, азот, кальцій, фосфор, натрій, калій, магній, залізо та ін. При чому, на перші чотири елементи припадає близько 95 % (їх називають органогенними), а разом з кальцієм та фосфором – 98,5 %. При комплексній оцінці раціонів для великої рогатої худоби враховують (поряд з загальноенергетичною поживністю в ЕКО ми залишаємо кормові одиниці): ОЕ МДж, кормові одиниці, ЕКО, суху речовину, сирий протеїн, перетравний протеїн, розчинний протеїн, нерозчинний протеїн, лізин, метіонін+цистин, триптофан, сиру клітковину, крохмаль, цукор, сирий жир, натрій, хлор, кальцій, фосфор, магній, калій, сірка, залізо, мідь, цинк, кобальт, марганець, йод, каротин, вітамін D, вітамін Е, концентрацію ЕКО в 1 кг сухої речовини, перетравного протеїну в ЕКО, цукрово-протеїнове відношення.
Keywords: корми, кормові добавки, заготівля силосу, макуха, шрот, заготівля сінажу