Розвиток публічного управління в Україні на засадах імплементації демократичних принципів у публічну діяльність : ст. - Ганущин, С. Н. (Таврійський національний університет імені В.І. Вернадського, 2020)
Висвітлено особливості розвитку публічного управління в Україні на засадах імплемента¬ції демократичних принципів у публічну діяльність. З’ясовано, що в економічно розвинених країнах наявний алгоритм реорганізації держави від¬повідно до гасла «зробити управління різновидом бізнесу», що згодом був імплементований у концепцію «Нового державного менеджменту» (New Public Management) або «Нового держав¬ного управління». Відповідно до цієї концепції, держава виконує роль «агента», спрямованого на задоволення запитів із боку замовника, тобто громадянина. Основне завдання такої держави полягає у якнайшвидшому виконанні замовлення з отриманням найоптимальнішого результату при фіксованих витратах (або мінімізації витрат за фіксованої якості результату). Утім, опо¬ненти цієї моделі вказують на те, що діяльність органів державної влади годиться спрямувати на досягнення не лише економічної ефективності, а й суспільної справедливості. Відтак обґрунтовано, що держава зобов’язана не лише наказувати, а й стимулювати відпо¬відальну, особливо соціально спрямовану діяльність, інших суб’єктів управління; етично мотиву¬вати весь управлінський процес. Вона має перебудовуватися на ефективне багаторівневе глобальне управління, що поєднує взаємодію міжнародних, національних, регіональних і локальних компонентів її загальної управлінської системи. Таким чином, державне управління через нестабільність глобалі¬заційних та інших аспектів розвитку суспільства вимагає і розробки довгострокових, варіативних перспектив його розвитку, і вміння реалізації ефективних ситуативних політик. .
Keywords: держава, громадянське суспільство, громадянин, демократичні принципи, публічна діяльність, публічне управління