Профіль продуктивно-технологічних показників корів української червоної молочної породи в умовах промислового комплексу : ст. - Сідашова, С. О.; Гутий, Б. В.; Попова, І. М.; Хоценко, А. В.; Стадницька, О. І.; Безалтична, О. О.; Мартишук, Т. В.; Бойко, А. О. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Гжицького, 2022)
Метою науково-виробничого дослідження став систематичний аналіз – моніторинг динаміки змін продуктивно-технологічних показників впродовж п’яти-шести послідовних лактацій у корів з тривалим строком експлуатації в умовах промислового молочного комплексу. Аналітичну частину дослідження було проведено впродовж 2016–2021 років на базі молочного підприємства- племрепродуктора української червоної молочної породи ВРХ, який розташований в Одеській області (СТОВ “АФ “Петродолин- ське”). Впродовж п’ятирічного науково-виробничого моніторингу технологічних показників групи корів із тривалим експлуатацій- ним використанням (5–6 лактацій) на промисловому молочному комлексі з племінним поголів’ям української червоної молочної породи було встановлено значне зростання молочної продуктивності з ростом числа отелень, відповідно: 1,53 лактацій – 5107,32 кг молока за стандартну лактацію; 2,18 – 6754,32 кг; 3,05 – 7699,26 кг; 4,02 – 9267,24 кг; 5,04 – 9007,15 кг відповідно (P < 0,001). Одночасно виявлено оптимізацію фізіологічно-технологічних параметрів у підконтрольній групі, а саме: зменшення тривалості лактації з першого по третє отелення з незначним підвищенням до п’ятого (437,87; 348,03; 329,27; 342,00; 334,76 днів відповідно (P < 0,001) і суттєве скорочення міжотельного періоду (475,13; 488,73; 396,73; 407,88; 415,26 днів; відповідно (P < 0,001). Отже, дослідження показало, що корови новоствореної української червоної молочної породи за тривалого терміну збереження лакта- ційної функції мають високий генетичний потенціал молочності і адаптивності до умов промислового виробництва, але висока інтенсивність технологічного тиску на племінне поголів’я призвела до значного зниження кількості таких тварин у віковій структурі стада до 6,29 %. З метою пошуку ефективних шляхів подолання біологічного конфлікту між потребами фізіології організму високопродуктивних корів і вимогами промислового виробництва молока необхідні подальші дослідження.
Keywords: корови; молочна продуктивнсть; стандартна лактація