Використання тимчасових відводків при підготовці медоносних бджіл до періоду гіпобіозу : ст. - Ковальський, Ю. В.; Дружбяк, М. А. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені Степана Ґжицького, 2024)
Живучість бджолиних сімей протягом стану гіпобіозу вважається найбільш критичним періодом їхньої життєдіяльності. Він корелює з чисельністю робочих особин у гнізді, тобто силою сім’ї. У статті описано одну з можливих реалізацій потенціалу бджолиних сімей для нарощування їх сили до періоду гіпобіозу. Запропонована технологія передбачає використання допоміжних маток у тимчасових відводках, сформованих перед зимівлею від своїх материнських сімей. Метою роботи було дослідження ефективності використання даної технологій утримання. Для досліджень сформовано дві групи сімей, створених за методом аналогів. У кожній групі налічувалось 5 бджолиних сімей. У дослідній групі 30.07 з кожної материнської дослідної сім’ї створено по одному відводку. Таким чином до початку періоду гіпобіозу в дослідних сім’ях розплід отримано від двох маток. Характерною особливістю контрольної групи була наявність у гнізді розплоду, отриманого тільки від однієї матки. Проведені дослідження вказують на те, що використання тимчасових відводків у період підготовки бджіл до стану гіпобіозу забезпечило суттєве нарощування сили бджолиних сімей. Внаслідок запропонованої технології сила сімей дослідної групи перевищувала контрольну групу на 22,2 % (Р < 0,001). Водночас даний метод забезпечив можливість повної заміни маток материнських сімей молодими матками з тимчасових відводків.
Keywords: медоносні бджоли; гіпобіоз; бджоли