Аналіз результатів досліджень вмісту ртуті у рибі та морепродуктах при імпортно-експортних операціях в України за період 2019–2021 рр. : ст. - Шуляк, С. В.; Крушельницька, О. В.; Гутий, Б. В. (Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, м. Київ, Україна ; Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, м. Львів, Україна, 2022)
У статті наведені результати досліджень визначення ртуті у м’язах риби і морепродуктах, проведених на базі Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи лабораторією атомно-абсорбційної спектрометрії як рутинні дослідження в період з 2019 по 2021 роки. Вміст ртуті у м’язах риби визначали методом атомно-абсорбційної спектрометрії з прямим введенням проби. Дослідження проводили за допомогою атомно-абсорбційного спектрофотометра Milestone DMA-80 (Італія). Для побудови калібрувальних кривих використовували сертифіковані стандартні зразки (MERK) складу розчину іонів ртуті з атестованим значенням 1,0 мг/см2. Межі визначення ртуті у рибі і морепродуктах визначаються відповідно до валідаційних даних: межа детектування LOD – 0,1мкг/кг, межа виявлення LOQ – 5,0 мкг/кг. За вивчений період проведено дослідження 3368 зразків рибної продукції: морської риби 2587 зразків, 161 – прісноводної риби, 130 зразків інших видів риб та морепродуктів – 490 зразків, з яких в 4 зразках риби морської, а саме риби сімейства тунцевих було виявлено перевищення максимально допустимого рівня ртуті, що становить 0,12 % від загальної кількості досліджуваних зразків. Вміст ртуті у м’язах тунця коливався у межах 0,356–1,889 мг/кг, що в 1,8 раза перевищує МДР. Встановлено, що вміст ртуті в м’язах прісноводних риб в середньому складав 0,006–0,315 мг/кг, що значно менше, ніж середня концентрація ртуті в морській рибі. Концентрація ртуті в м’язах інших видів риб та морепродуктах перебувала в межах 0,008–0,472 мг/кг і не перевищувала регламентованих норм.
Keywords: ртуть; атомно-абсорбційна спектрометрія; риба; морепродукти; ртуть в морепродуктах