Прояв ефекту гетерозису при схрещуванні кролів породи хікольз з термонською білою у ФГ «М’ясне ремесло» Львівської області : кваліф. роб. бакалавра - Маренич, О. В. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, 2024)
Україна займає лише 10 місце у світовому виробництві кролятини. За даними державної служби статистики України, виробництво м’яса кролятини, в державі, за останні роки, складає 12,2 тис. тонн в рік. При нормі споживання кролятини 2 кг на людину в рік, а фактично виробляється біля 300 г. Для забезпечення населення країни виробництво має становити 84,0 тис. тонн кролятини на рік. У світі існує близько 200 порід кролів. Кролівництво України представлено великою кількістю порід. Переважно, на даний час, це імпортні породи: новозеландська біла, термонська біла, каліфорнійська порода. Їх відносять до спеціалізованих м’ясних порід. На перспективу доцільно щоб на частку високо дієтичної кролятини припадало 8-10 % від загальної потреби м'яса. Так як м'ясо кролів легко засвоюється організмом людини і є дієтичним продуктом. Його пропонують вживати при захворюваннях печінки, серцево-судтнної системи, травних органів. Його обовязково слід споживати дітям, людям старшого віку так як кролятина високим вмістом повноцінного білка, містить мінеральні речовини, вітаміни і в той же час низькокалорійна. Тому, в даний час, галузь кролівництво слід інтенсивно розвивати. Цьому сприяють її специфічні особливості це невисокі енергетичні та матеріальні витрати на утриманнят та обслуговування варин. Тому в умовах війни, в період енергетичної та соціальної кризи її відродження є найбільш доцільним.
Keywords: ефект гетерозису, схрещування кролів, порода хікольз, порода термонська біла, продуктивні якості кролів