Дослідження впливу фізико-хімічних факторів на ріст мікроводоростей Tetraselmis sp. для підвищення продуктивності їх біомаси в умовах лабораторного культивування: кваліф.роб. ...магістра - Шигда, О. С. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, 2025)
Зростання потреби в ефективних біотехнологічних системах підсилює інтерес до мікроводоростей як продуктивних джерел біомаси. Представники Tetraselmis мають високий біотехнологічний потенціал, проте їх продуктивність значною мірою визначається фізико-хімічними умовами культивування. Оптимізація цих параметрів є ключовою для підвищення біомасоутворення та розширення використання Tetraselmis spp. в аквакультурі, біоенергетиці та інших сферах. Зростаючий глобальний попит на альтернативні біологічні ресурси, стрімкий розвиток аквакультури та необхідність упровадження екологічно сталих біотехнологій стимулюють пошук високопродуктивних і адаптивних мікроорганізмів для отримання біомаси. Морські мікроводорості сьогодні розглядаються як одна з найперспективніших біологічних платформ завдяки високим темпам росту, значній біохімічній цінності та здатності до культивування в широкому діапазоні фізико-хімічних умов. Водночас ефективність їх вирощування значною мірою залежить від оптимізації фізико-хімічних параметрів середовища, які безпосередньо впливають на фотосинтетичну активність, засвоєння поживних речовин та роботу метаболічних шляхів. Світовий досвід показує зростаючий інтерес до штамів Tetraselmis як універсальних біологічних ресурсів для аквакультури, біоенергетики, харчових технологій і косметичної промисловості. У країнах ЄС, США, Південної Кореї та Китаї активно впроваджуються сучасні технології культивування, зокрема замкнуті фотобіореактори, напіввідкриті річкові системи (англ. raceway), а також методи інтенсифікації росту за рахунок контрольованого освітлення, аерації та регульованого внесення поживних речовин. Попри це, багато лабораторій стикаються з проблемами стабільності культур, контролю контамінацій та забезпечення відтворюваності експериментів — чинниками, що мають ключове значення під час масштабування процесів. Сучасні аналітичні методи — спектрофотометрія, флуориметрія, визначення сухої маси та зольованої сухої маси, розрахунок питомої швидкості росту, кількісне визначення хлорофілів a і b, білків і ліпідів — забезпечують комплексну оцінку фізіологічного стану Tetraselmis sp. та його чутливості до змін фізико-хімічних параметрів. Ці методи становлять основу для визначення оптимальних режимів культивування та підвищення ефективності отримання біомаси у контрольованих умовах.Поєднання експериментальних методів із сучасними біотехнологічними підходами формує наукове підґрунтя для оптимізації процесів культивування мікроводоростей, сприяючи розвитку екологічно орієнтованих технологій отримання біомаси та біопродуктів в Україні та світі.
Keywords: мікроводорості, Tetraselmis sp., біотехнологія мікроводоростей, фізико-хімічні фактори, оптимізація умов культивування