Розробка технології функціонального кисломолочного продукту з екстрактом шипшини та харчовими волокнами : кваліф. роб. магістра - Козак, О. В. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, 2024)
Стан здоровʼя сучасної людини характеризується погіршенням самопочуття, повʼязаним здебільшого не з інфекційними захворюваннями, а з неправильним харчуванням і недостатньою фізичною активністю. Здоровʼя кожної людини, а значить і нації, визначається типовим харчуванням. Сьогодні особливе місце в харчуванні людини займає галузь скотарства, яка є по суті єдиним джерелом молока і молочних продуктів. Вони є цінними компонентами харчування, які практично не мають собі рівних за поживними властивостями. Новим перспективним напрямком в медицині є вдосконалення організму людини і забезпечення його активної життєдіяльності за рахунок вживання кисломолочних продуктів з пробіотичними властивостями. Кисломолочні продукти, як і молоко, мають високу харчову цінність, важливі дієтичні, лікувальні та профілактичні властивості. Особливе місце в раціональному і збалансованому харчуванні належить продуктам, що містять харчові волокна. Харчові волокна є живильним середовищем для мікроорганізмів кишківника людини. Виходячи з вище викладеного, основним завданням харчової промисловості є створення продуктів, які будуть покращувати здоровʼя людини.
Keywords: технологія, екстракт шипшини, харчові волокна, кисломолочний продукт, йогурт, функціональні властивості