Social responsibility as a factor in ensuring the social security of the individual and society : ст. - Yakymovych, O. (Інститут Державного Управління, 2025)
Монографія розкриває актуальні питання соціальної відповідальності як фактору забезпечення соціальної безпеки особистості та суспільства. Метою дослідження є виявлення теоретико-методологічних засад соціальної відповідальності та соціальної безпеки, аналіз сучасних тенденцій соціальної відповідальності у різних сферах як фактору забезпечення соціальної безпеки особистості та суспільства. Проведено аналіз основних понять соціальна відповідальність та соціальна безпека. Досліджено, що соціальнавідповідальність є важливим фактором забезпечення соціальної безпеки на всіх рівнях: особистому, суспільному та державному. Визначено, що до основних аспектів соціальної відповідальності держави належать: забезпечення прав і свобод громадян, соціальна політика, економічна стабільність, охорона навколишнього середовища, громадська участь. Соціальна відповідальність бізнесу передбачає добровільні зобов'язання компаній перед суспільством, що сприяє сталому розвитку та підвищенню конкурентоспроможності. Соціальна відповідальність на особистісному рівні передбачає активну життєву позицію, професіоналізм у своїй діяльності, дотримання норм соціальної поведінки, свідому сплату податків на суспільні витрати, особисте розуміння своєї ролі в суспільстві, визнання своєї залежності від соціального оточення та суспільства, усвідомлення моральної та соціальної відповідальності за прогрес суспільства. Розглянуто практичні аспекти реалізації соціальної відповідальності в освіті. Результати дослідження дозволяють визначити основні рекомендації для підвищення соціальної відповідальності суб'єктів суспільних відносин, що є необхідною умовою для зміцнення соціальної безпеки та досягнення сталого розвитку.
Keywords: відповідальність, соціальна відповідальність, соціальна безпека, соціальна політика, громадянське суспільство