Фармацевтична опіка пацієнтів літнього віку з ішемічною хворобою серця: кваліф.роб...магістра - Мізерак, Н. В. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, 2025)
Питання ведення та надання фармацевтичної опіки пацієнтам літнього віку з ішемічною хворобою серця потребує особливої уваги зважаючи на коморбідність таких пацієнтів, тобто наявність супутньої патології, зниження когнітивних функцій у цих пацієнтів, підвищена чутливість до лікарських засобів та ймовірність негативної взаємодії лікарських препаратів в організмі котрий зазнав старечих змін. Згідно з рекомендацій Європейського товариства кардіологів (ESC), [18, с. 47] на сьогоднішній день пацієнт літнього віку з ІХС потребує щонайменше застосування 3 - ох лікарських засобів, а саме це гіпотензивні препарати, статини та антиагреганти, часто до списку додають сечогінні, нітрати, та цукрознижуючі лікарські засоби зважаючи на наявність супутньої патології. В результаті ми спостерігаємо вже поліпрагмазію, що може значно зашкодити здоров'ю нашого пацієнта. То ж вибір лікувальної тактики у пацієнтів літнього віку з ішемічною хворобою серця потребує ретельного та оптимального/індивідуального підходу, враховуючи лікарські взаємодії, оскільки при цьому ми маємо ще й зберегти у пацієнта прихильність до лікування. [13, с. 56] Пацієнти літнього віку з ІХС, а особливо ті які вже мають в анамнезі ІМ, або мають нестабільну стенокардію, для них характерним є посилене відчуття тривожності, страх смерті, тож робота з ними вимагає уважності та спеціальної обізнаності. Часто ці пацієнти висловлюють низку скарг насправді не пов’язаних з основним захворюванням і головним елементом фармацевтичної опіки є диференціація головного від другорядного. Оптимальною роботою задля найкращого результату лікування ІХС у пацієнтів літнього віку є активна взаємодія (комплаєнс) між фармацевтом та лікуючим лікарем пацієнта. Зараз ми часто спостерігаємо довгі черги під кабінетами сімейних лікарів, що утруднює контакт лікаря з пацієнтом і як наслідок первинне звернення за допомогою відбувається саме в аптеку до фармацевта. В досліджуваній групі пацієнтів такі звернення несуть за собою певні ризики оскільки фармацевт часто не маючи достатньо часу та не володіючи повним обсягом інформації щодо захворювання пацієнта, може надати неправильні рекомендації. Свій внесок в групу нераціональних неправильних підходів до лікування є інформація про лікарські засоби з засобів масової інформації/реклами, люди застосовують препарати часто зовсім їм не потрібні. Геріатрія тобто галузь яка займається вивчення фізіологічних процесів, лікування, профілактики хвороб старечого віку зараз у нашій країні знаходиться у стадії розробки. Ще не все вивчено, не все оптимізовано та не розставлено окремих акцентів, тому у фармацевтичній опіці пацієнтам літнього віку , а особливо з ІХС є величезна прогалина.
Keywords: пацієнти літнього віку, ішемічна хвороба серця, гіпотензивні препарати, геріатрія,медичні карти