Тренд сучасності – продукція оздоровчого призначення з мікроводоростями : ст. - Пешук, Л. В.; Сімонова, І. І.; Штик, І. І. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Гжицького, 2022)
У статті наведено результати досліджень фаршів з м’яса нутрії, кроля, курятини з додаванням мікроводорості хлорели та борошна сочевиці для збагачення продукту есенціальними речовинами та розширення асортименту продукції оздоровчого спрямування. Використання мікроводоростей у продуктах харчування є досить ефективним, оскільки вони є альтернативним джерелом мікро- та макроелементів, вкрай необхідних для здоров’я людини. У науковій роботі проведено дослідження впливу рослинної сировини на якісні показники м’ясних хлібів з використанням дієтичного м’яса. Запропоновано використання добавки хлорели “Vegan Prod” (порошок), у складі рецептури м’ясних хлібів в кількості 3 % до маси фаршу. За результатами органолептичної оцінки встановлено, що додавання до фаршу мікроводорості хлорели “Vegan Prod” борошна сочевиці у кількостях 3 та 2 % на 100 кг сировини створює передумови до покрашення функціонально-технологічних властивостей готових виробів. За результатами проведених досліджень хлібів м’ясних до- та після запікання мінерального складу мікроелементів К, Mg, P встановлено зростання їх вмісту у двічі після термічної обробки, що пояснюється внесенням до рецептури мікроводорості хлорели “Vegan Prod” та борошна сочевиці, збільшенням їх як внаслідок зменшення вмісту вологи в готовому продукті. Попри все використання хлорели “Vegan Prod” хоча і впливає на зміну кольору виробу, але не погіршує загальну балову оцінку за органолептичними показниками. Використання дієтичного м’яса нутрії, кроля та птиці в рецептурі хлібів м’ясних впливає на стабілізацію структури, органолептичні властивості та дозволяє збільшити вихід готового продукту.
Keywords: м’ясо нутрії; м’ясо кроля; м’ясо птиці; мікроводорость хлорела; борошно сочевиці; модельні фарші; хліби м’ясні