Хвороби сечових шляхів (уроцистит, параліч, парез та спазм сечового міхура, сечокам'яна хвороба): метод. реком. - Уклад. : Слівінська, Л. Г. та ін.; Уклад. : Рій, М. Б.; Уклад. : Щербатий, А. Р. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, 2024)
Уроцистит (urocystitis) – запалення сечового міхура. Найчастіше буває ексудативний (катаральний, гнійний, фібринозний і геморагічний), рідше - виразковий і поліпозний, за походженням - первинний і вторинний, за перебігом – гострий і хронічний. Захворювання реєструється у тварин усіх видів. Сечокам'яна хвороба (urolithiasis) – захворювання характеризується утворенням сечових каменів і піску в нирках і сечостатевих шляхах. Хворіють тварини всіх видів, але найчастіше молодняк овець, рогатої худоби та норок. Масове поширення хвороба нерідко приймає серед бичків у спеціалізованих комплексах по відгодівлі великої рогатої худоби. Хворі тварини важко піддаються лікуванню і підлягають вибракуванню. Уроцистоспазм (Urocystospasmus) – порушення функцій сечового міхура, яке характеризується судомним скороченням його сфінктера і майже повним припиненням сечовиділення. Параліч і парез сечового міхура (Paralysis еt paresis vesicae) – це постійна (параліч) або тимчасова (парез) втрата здатності м'язової стінки сечового міхура до скорочення. Захворювання реєструють у тварин різних видів.Частіше хвороба виникає при пошкодженнях головного і спинного мозку, ендогенній або екзогенній інтоксикації. Міопатичний парез сечового міхура може розвиватися внаслідок затримки сечовиділення при тривалій виснажливій роботі коней, при перитоніті, обтурації уретри уролітами чи уретральними пробками. Параліч і парез можуть бути наслідком саркоми або міоми сечового міхура. Хімічним дослідженням визначають наявність у сечі білків сироватки крові, цукру, індикану, кетонових тіл, гемоглобіну, уробіліну, основних пігментів та кислот. Альбумінурія може бути фізіологічною і патологічною. Патологічна протеїнурія більш стійка, спостерігається при захворюваннях нирок (нефрит, нефроз) та при ряді інфекційних захворювань. Наявність глюкози в сечі називають глюкозурією. Вона поділяється на фізіологічну та патологічну. Патологічна виникає при хворобах печінки, центральної нервової системи, отруєннях, цукровому діабеті.
Keywords: хвороба сечових шляхів, уроцистит, параліч, парез, спазм, сечокам"яна хвороба, сечові камені , літотрипсія