Порядок утримання та розведення диких тварин, які перебувають у стані неволі або напіввільних умовах : метод. вказ. - Боднарук, В. Є.; Боднар, П. В.; Жмур, А. Й. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Гжицького, 2023)
Метою утримання і розведення диких тварин в неволі є збереження виду з подальшою реінтродукцією у природне середовище. Внаслідок розведення звірів у вольєрах вдалося зберегти істотну чисельність рідкісних видів. Успішне розведення ратичних і копитних на загороджених територіях з подальшим випуском у природне середовище підтверджено прикладами із бізоном, оленем Давида, конем Пржевальського, іранської лані, формозьким плямистим оленем, підвидів благородного оленя: корсиканського, берберського та ін. Багато екологічних організацій у світі та в Україні закликають до збереження рідкісних видів звірів і птахів. Одним із шляхів збереження є розведення диких тварин у зоопарках.
Keywords: утримання диких тварин; розведення диких тварин