Ефективність вирощування гібридних поросят з різною вагою при розміщенні на рідкій системі годівлі : ст. - Тищенко, О. С. та ін.; Гутий, Б. В.; Бойко, А. О. (Сумський національний аграрний університет ; Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені Степана Ґжицького, 2023)
Вивчали інтенсивність росту поросят, їх збереження при вирощуванні та оплату кормів приростами тварин, які були поставлені на дорощування з проектною живою масою 7 кг і на 20 % менше проектної – 5,5 кг. Також досліджено співвідношення витрат комбікормів різних рецептур при вирощуванні, їх вартість та ефективність вирощування поросят за різних етапів живої маси. Встановлено, що поросята, які на початку вирощування важали менше на 1,58 кг, при постановці на дорощування в цей період показали на 20,9 % нижчу енергію росту, через що вони мали на 19,6 % нижчий абсолютний приріст за цей період, що разом з меншу виробничу вагу, на 20,3 % меншу вагу при переведенні на відгодівлю та на 8,8 % гіршу оплату корму в приростах, вони споживали на 31,4 % більше дорогого першого пристартерного корму в період вирощування та на 11,9 % менше, ніж другого дешевшого прикорму. -стартового комбікорму та на 42,6 % менше найдешевшого стартового комбікорму, внаслідок чого вартість спожитого корму тваринами дослідної групи була на 10,6 % меншою порівняно з аналогами дослідної групи. Але враховуючи значно нижчий абсолютний приріст тварин дослідної групи, витрати корму на 1 кг приросту були на 11,2 % вищими порівняно з аналогічним показником тварин, які були поставлені на дорощування за проектної живої маси 7,0 кг. Водночас вирощування поросят за умов введення їх у цей процес із проектною живою масою сприяло зниженню витрат корму на кілограм приросту на 11,2 %, збільшенню вартості одного поросяти після завершення вирощування, а також збільшення доходу від її реалізації на 23,1 % та підвищення рентабельності вирощування однієї голови на 1,07 %, але призвело до збільшення кормової та експлуатаційної собівартості вирощування 1 голови на 10,6 % та на 19,6 % до зростання собівартості одного поросяти при закінчення вирощування.
Keywords: поросята; вирощування поросят