Епізоотологічний аналіз розповсюдження сальмонельозу птиці на території України за 2012–2021 роки : ст. - Чечет, О. М.; Гутий, Б. В.; Крушельницька, О. В. та ін. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Гжицького, 2022)
Основним інфекційним агентом, що спричинює контамінацію продукції птахівництва, є бактерії роду Salmonella. В статті викладено результати моніторингових досліджень на сальмонельоз серед птиці різного технологічного напряму птахівничих господарств усіх форм власності в Україні. При аналізі результатів захворюваності на сальмонельоз птиці використані звіти про роботу державних лабораторій ветеринарної медицини Держпродспоживслужби України за 2012–2021 роки. Під час роботи над статтею використані також дані Державної служби статистики України. Встановлено, що за період 2012–2021 років загальна кількість досліджених на сальмонельоз зразків становила 306466, із них виявились позитивними 932, що склало 0,3 %. Пікова кількість досліджень припала на 2012 рік (51985 проб), проте в 2020 році вона становила лише 25796 проби (49,6 % до рівня піку досліджень). Найбільший відсоток виділення збудника фіксували в період 2013–2015 рр., відповідно 0,39, 0,48 % та 0,38 %. У 2016– 2018 рр. спостерігалася тенденція до зменшення виявлених позитивних зразків, відповідно кількість позитивних зразків становила 0,24–0,33 %, найменший відсоток був у 2019–2021 рр. кількість позитивних зразків була мінімальною й становила відповідно 0,05 %, 0,22% та 0,13 %. Таким чином, спостерігається чіткий тренд зниження кількості виділення збудника. Найбільша кількість позитивних щодо сальмонельозу проб біологічного матеріалу в період 2012–2021 рр. була виявлена на території Сумської та Луганської областей, відповідно 156 та 186 проб. Дещо меншу кількість позитивних зразків виявили в Харківській (117), Кіровоградській (79), Черкаській (71), Запорізькій (51), Донецькій (45), Київській (30) та Житомирській (30) областях. Зовсім не виявлено збудника Salmonella spp. у Закарпатській, Рівненській та Чернівецькій областях.
Keywords: сальмонельоз птиці; епізоотологія птиці