Біотехнологія одержання біоетанолу та біодизель як відновлювальних джерел енергії : кваліф. роб. ...бакалавра з біотехнології та біоінженерії - Дикало, К. Б.; Дикало, К. Б. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, 2023)
Проведений аналіз літературних джерел щодо зарубіжних і вітчизняних перспектив виробництва та використання біодизелю та біоетанолу як альтернативних відновлювільних енергетичних ресурсів. Подана харакеристика принциповим технологічним схемам, сучасним технологіям, обладнанню та апаратурному забезпеченню виробництва альтернативного поновлювального біопалива (біодизель, біоетанол), а також запровадженню ресурсозберігаючих і безвідходних технологій щодо ферментації: зеленої маси злакових трав із значним вмістом легкозброджуючих цукрів, клітковини, крохмальвмісні культури, побічних відходи від переробки та органічних відходів у біоетанол. Оптимізовано технологічний процес одержання біодизелю на початкових етапах переробки, а також модернізовано мішалку ферментеру для зброджування кукурудзяних початків, що забезпечило зростання на 5,4% виходу біоетанолу.
Keywords: біоетанол; біодизель; відновлювальні джерела енергії; біопаливо