Росііяни західних областей Україїни: етносоціальне дослідження : моногр. - Терлюк, І. (Центр Європи, 1997)
Пропоноване дослідження - перша такого плану наукова робота, присвячена одній з найбільших етнічних груп України - російській, хоча - і в регіональному масштабі. Висвітлюються актуальні питання етнодемографічного та соціального розвитку російського населення у західних областях України. На базі широких джерел інформації: статистичних та архівних матеріалів, преси і, зокрема, власних соціологічних досліджень аналізуються основні тенденції динаміки чисельності й розселення росіян у галицьких (Львівській, Тернопільській, Івано- Франківській) та волинських (Рівненській, Волинській) областях. Показуються особливості трудової зайнятості та соціального становища етнічних росіян у регіоні за радянського часу. Охарактеризовано інтенсивність, масштаби та причини “російських” міграційних переміщень. Акцент робиться на 40-50-ті рр., тобто на часі становлення й формування у регіоні російської громади.
Keywords: російське населення в Західних областях України